Speciile care supraviețuiesc nu sunt cele mai puternice, nici cele mai rapide, nici cele mai inteligente; ci cele care se adaptează cel mai bine la schimbare. CHARLES DARWIN

Sari peste bariere!

 

Am studiat mulți ani și am multă experiență pentru a începe să mă schimb în acest moment al vieții mele.

Ați auzit vreodată  această frază?

Cu siguranță că da. Am auzit-o de mii de ori, motiv pentru care o să vă explic de ce eu, nu  doar că accept cu ușurință schimbarea, dar o accept ca fiind necesară.

 

Ce înseamnă schimbarea pentru mine?

 

Viața pentru mine înseamnă emoție. Emoție? O pot numi așa? Sigur ca da, EMOŢIE.

 

De ce este grea schimbarea? Pentru că presupune mult sacrificiu? Este dificil să înțelegem ce anume trebuie să schimbăm?

Când aud fraze de genul:

“Da, da, teoria este foarte ușoară, dar să o pui în practică …”

„Știu deja asta, dar acum nu este momentul să o fac”.

„Nu este atât de ușor de aplicat”

“În acest sector nu se poate”

„Cu această echipă nu este posibil”

Fiecare dintre aceste fraze iți arată faptul că te afli în fața unei REZISTENȚE LA SCHIMBARE.

Dacă te gândești puțin, cu siguranță vei identifica pe cineva din jurul tău, căruia i s-ar potrivi una dintre aceste fraze, daca nu, chiar toate.

Sari peste barieră! Chiar dacă ți se pare greu este vorba de o barieră care există doar în mintea ta si doar tu poți găsi soluția. Acest lucru poate fi numit auto-șantaj, pentru că, pur și simplu, te împiedică să începi procesul de schimbare.

Știi ce-i mai curios?

Ei bine, cel mai curios este faptul că aproape întotdeauna, schimbarea este însoțită de deficiențe, pe care protagonistul nu vrea să le recunoască, cum ar fi carențe în conducere, în cunoștințe nu tocmai tehnice, în comunicare, motivație, strategie, planificare, managementul timpului.

Să recunoști că există domenii pe care nu le stăpânești prea bine este un exercițiu de smerenie și inteligență și tocmai aceste două calități nu abundă în ființa umană. Pentru O PERSOANĂ REZISTENTĂ LA SCHIMBARE este mai ușor și mai plăcut să se justifice folosind una dintre frazele menționate mai sus.

Când la sfârșitul unui proces de coaching, oamenii îmi mulțumesc că i-am ajutat să se schimbe, le spun mereu că nu trebuie să-mi mulțumească pentru nimic, că ei sunt cei care au decis să se schimbe. Fără decizia ta, coach-ul nu poate face altceva decât să-ți arate instrumente și proceduri care să te facă să reflectezi puțin. Decizia finală iți aparține.

Pentru mine este foarte îmbucurător să fiu martor direct al acestei schimbări și să observ cum, cu puțin efort și reflecție, acea decizie pe care ai luat-o începe să genereze rezultate diferite.

Când cineva imi face observații privind procentul celor care decid să nu facă schimbări și mă întreabă dacă 12-15% este un procent mare sau nu, îi răspund întotdeauna: „totuși aproape 90% dintre ei decid că da, merită cel puțin încercat?”

Tu din ce categorie faci parte?

Scopul Școlii de lideri “MINȚI MAESTRE” este de a te ajuta să acționezi deoarece numai acțiunea (nu doar ideile) este cea care duce la rezultate.

 

Dinamica constă în două sesiuni, de trei-patru ore pe lună. În urma acestor sesiuni vei reuși să-ți respecți angajamentul făcut cu tine insuți, ajutându-te sa te apropii, pas cu pas de obiectivele tale.

Sunt sigură că studiind împreună, într-un an vei reuși să sari peste aceste bariere.

Îmi place să aplic în practică celebra frază a lui Charles Darwin:

Speciile care supraviețuiesc nu sunt cele mai puternice, nici cele mai rapide, nici cele mai inteligente; ci cele care se adaptează cel mai bine la schimbare. CHARLES DARWIN

 

Și aplicată dintr-o abordare distractivă și plăcută.

Schimbarea nu trebuie să fie plictisitoare.

Distrează-te din mers dacă este posibil.

 Cu recunostință,
Sonica Raileanu