Eu am ales drumul cel mai puțin circulat,

Și asta a făcut diferența.

          Robert Frost

Ce frumoasa este poezia lui Robert Frost și câte motive de reflexii ne oferă. Este evident ca trăim condiționați de împrejurări și nu doar asta, ne forțam sa ne integram, sa conviețuim și sa împărtășim. Pana aici nu sunt probleme, problema intervine atunci când aceasta conviețuire se transforma intr-o relație in raport cu viața noastră , pana la extrema când opiniile despre noi ajung sa ne condiționeze.

Eu personal cred ca a asculta și a relecta asupra a ceea ce se crede despre noi este bine și mai ales un act de modestie, dar de la asta pana a ne condiționa, viața noastră merge doar un timp.

Maxime, cum zice poetul, “am decis sa alegem drumul cel mai puțin aglomerat”, bineinteles ca înainte sa luam aceasta decizie a trebuit sa ii ascultam pe cei care ne spuneau NU, ca este un drum singuratic, ca adevarul este acolo unde sunt toți etc…etc.

Cunosc multe persoane care au renunțat la visele lor pentru ca au ascultat sfaturile celor ce erau pe drumul cel mai “aglomerat” și cu tristețe am văzut faptul ca au renunțat la visele lor, au renunțat la viața pe care o meritau și doreau sa o trăiască.

Face parte din prețul pe care trebuie sa îl plătim pentru ca socializam și ne integram, făcând parte dintr-un întreg blând, uniform, masiv, in care nimeni nu excelează, nimeni nu se diferențiază, nimeni nu are curajul sa zică: Am dreptul la propria mea viața!!

Dar problema cea mai mare nu este ca tu ai decis sa îți trăiești propria viața, cu toate riscurile, cu toate grijile, si de asemenea cu toate privilegiile, între ele a-ți trai visele și a te simți liber sa alegi, ce merita efortul tău, capacitatea ta și entuziasmul.

Problema cea mai mare este ca aceste persoane care au ales mărimea in locul independentei, nu pot accepta eroarea lor și atunci doar li se confirma prin judecata negativă și critici către curajul pe care l-au avut alegând “drumul mai puțin aglomerat și a fi diferit”, criticile ajung sa fie atât de dureroase incat in multe ocazii tu însuți ajungi sa ai îndoieli dacă drumul ales este cel bun.

 

Visele tale sunt cele care trebuie sa confirme necesitatea de a simți minunata senzație având controlul asupra vieții tale, ar trebui sa te stimuleze sa continui, sa cedezi șantajului emoțional, înseamnă nu doar ca renunți sa fi liber ci mai ales renunți sa fi tu.

Da este adevărat, este foarte probabil ca in mediocritate sa te simți confortabil, pentru ca nu exista riscuri, dacă greșești eroarea este comuna și asta ne linisteste, nu? Care este prețul?

Dacă visele tale merita atunci lupta pentru ele, dacă viața ta merita trăită, trăiește-o la maxim, intens și nu accepta ca nimeni sa te doboare.

Și atunci ne vom întâlni pe “drumul cel mai puțin circulat”. Un drum cu persoane privilegiate care intr-o zi au luat o decizie; sa fie ei însiși.

Cu recunoștință, Sonica!!